Život na sjeveru…(20.9.2011)

Nijedna životna odluka ne može biti jednostavna pa tako ni ova. Zašto bi bila…

Naime, pisao sam na početku o Coca-Coli, pisao sam neki dan o Coca-Coli…danas evo pišem opet o toj Coca-Coli. Vjerovali ili ne, kad mi je kolega prošli tjedan rekao o uvjetima i radu u Coca-Coli, nije prošlo puno da sam opet poslao resume. I eto, ko za vraga zove me danas teta Nicole:

Hey Danijel, how are you?

-I’m very good, thanks, how are you?

-Good, thank you. I’m Nicole from Coca-Cola company, you applied for “XX” job in our company, do you work full-time or part-time?

-I work full time.

-Okay. If I may ask you. How much is your current wage?

(ovdje naravno ja igrač preuzimam rizik 😀 )-15$/h

-Okay, are you interested in working “XX job” for 16$/h and 60cents by km?

meni već sline cure, ali totalno cool i smireno 😀  –Hm…yes…I can work that, wage is not bad ( samo kaj nisam rekao “when can I start??” :D)

Okay, we have part time position, are you interested in that?

Sure, it doesn’t matter

-Okay, you will do this, that, then, there, CAR, KM  etc.

Prekinuo sam je i rekao –oh, you said car and  km? I haven’t car, is that a problem?

Oh, unfortunately it is, cause for this job you need a car, but I’ll give you my number and when you get a car, call me!

-Okay…(pišem njen broj)…thank you very much Nicole

-Thank you Danijel, have a nice day!

Postoje dva ili više problema, jedan je najbitniji, najgluplji, najžalosniji i najsmiješniji možda. Naime, prvi problem je taj da mi treba auto. Dobro, to zapravo nije uopće problem, kupim auto danas i za 2h ga vozim(sad si vi mislite, “a vozačka?”…ja si mislim kog briga, imam hrvatsku :D). Drugi problem bi bila lova za taj auto, fakat ne bih želio potrošiti ovo kaj sam uštedio na takvu pizdariju, auto. Treći problem je produženje radne dozvole. Ova trenutna kompanija mi nudi produženje radne dozvole i povećanje satnice svakih par mjeseci. Coca Cola mi nudi puno dinamičniji part-time posao za već sada veću satnicu, vjerojatno sa mogućnošću napredovanja, a također i produženjem radne dozvole ako se pokažem u dobrom svijetlu, također mi je puno veći plus rad u Coca Coli kao XX osoba, nego kao tam neki vindšild instalater, wtf? 😀

A i da se ne lažemo, Coca-Cola je moja domena…maloprodaju vrtim u malom prstu…rasturam, kakve auto-šajbe 😀

Zadnji, onaj najbitniji, najsmiješniji, najžalosniji i najgluplji je taj da sam kupio kartu za Hrvatsku u 12mj. Kao što vjerojatno znate, maloprodaja je u 12mj najjača bilo gdje u svijetu, kamoli ne u jednoj super-potrošačkoj Kanadi. Znate, nisam baš dao malu lovu da bi se dogegao do HR i natrag. Zamislite, kako bi se to odrazilo u firmi i kod šefova da im djelatnik koji hoće raditi za nas, koji želi ostati i koji želi napredovati ode na odmor u nama financijski najjačem mjesecu?

Tjedan dana poslije…danas, vrtim si u glavi koja sam ja jebena budala i zašto stvari moraju biti tako jebeno komplicirane?? Zašto mi se “ona” javila, zašto sam morao kupiti tu kartu, zašto sam morao saznati neke stvari o Coca Coli, zašto sam poslao resume, zašto me zovu već drugi put, zašto mi nude veću lovu, zašto me ovi trenutni živciraju, zašto mi ide dobro kod njih, zašto nisam izvadio internacionalnu, ZAŠTO SAM MORAO DOĆI U KANADU ( 😀 ) i milijun takvih “zašto”… 😀

Zaboravite ono Kanada ili Hrvatska…:D…sad je Coca Cola ili ne? Plus dobrovoljno skupljanje priloga da otplatim 4 avionske karte, dvije autobusne karte, 4 noći u hotelima… 😀

(Vjerojatno ću opet odlučiti ništa…razbijat ću si glavu zašto mi nije super, zašto mi je samo “dobro”…baš sam Hrvat)

I baš sam jebena budala, jel da? 😀 😀

Eto da ovo ne bude samo tragedija 😀 …idem dokrajčit cca 10 kutiju nutelle

67 thoughts on “Život na sjeveru…(20.9.2011)

    • biĆe da je kanadska nutella puno zdravija i hranjivija, jer sam izgubio 4-5kg… 😀

      i sad dok ovo pišem, 9h je navečer, a pored mene kutija sladoleda 😀

      i opet si razbijam glavu da li da ga dokrajčim ili ne(kupljen je inače prije 20min) 😆

  1. jesi pital kakav je posao i kakva su ocekivanja? mozda je posao pusiona, pa im zato stalno trebaju ljudi? zakaj ti treba tvoj auto? jel posel na proviziju? “draw against commision”? budi oprezan…

    jesi siguran da je zenska iz coca-cole, a ne niz neke firme koja ima ugovor s njima?

  2. E kume, ti najbolje znaš, probaj još malo da zaradiš kakvu lovu, barem da prezimiš. Vjeruj mi nisam od onih koji kukaju, ali ako nemaš mado štelu za dobar posel, razmisli…Sad si pao u bad jel ti je prošla honey moon faza integracije, sve ti ide na k. Prognoze za jesen u RH su loše. Kužim te, dečko si iz centra, Zagreb je mrak grad, aber…ako nema casha…nebuš od nogometa živio,heh tak je meni bilo prije 10 godina ali sam se vrnul da završim faks. Uglavnom, sretno, želim ti bistru glavu i svu sreću….

  3. Ovaj čovjek pametno zbori (šatro gospon)….stvarno se trebaš sve to zapitat i razmislit jaaaako dobro koji bi tu bio pametan potez…..ostaviti nešto gdje ti je praktički sigurno produljenje radne dozvole ili ići u nešto novo gdje ti za sada samo obećavaju veću satnicu i još k tome moraš investirati u auto….
    Svaka pohvala šatro gosponu na svim svojim komentarima i savjetima i na ovom blogu i na forumu…

  4. Dobro u ovom postu si rekao da ti za sada nije bitnno da li Hrvatska ili Kanada, ali moj mali savjet u svezi biranja toga dvoje.

    Uzmi dva papirica na jednom upiši CAD, a na drugom HR, potom ih zguzvaj i pomijesaj ih, i od cije drzave izvuces papir odluci se onda za tu drzavu.

    Retardiran savjet, ali eto ga na… 🙂

  5. Ma daj nemoj toliko puno razmisljat, aj vidi koliko dode za iznajmit auto pa ce mo ovaj vikend malo do Calgarija i vidit Banff a mogli bi i Sanelu posjetit na kavi u onaj mali gradic blizu Red Deer-a, duguje nam racune troskova i tako.Mislim da je ovaj ili zadnji vikend kad je lijepo vrijeme, postaje po malo sve hladnije…..

  6. napisao sam u članku: “I’m Nicole from Coca Cola company…” 😉

    mislim da ču prestati pisati po blogu, jer ono što se vrti po mojoj glavi vjerojatno ni sve babe vraćare i vidovnjaci ne bi mogli pročitati ako vjerujete u iste…

    i sve sam lijepo napisao, i lovu i km, osim pozicije i vi propitujete za proviziju, poziciju, istinu dajte ljudi…malo ozbiljnosti…nalazim se u zemlji u kojoj je sve moguće 🙂

    inače, neznam da li sam spomenuo prije, uz sebe sam donio preporuke od svoje bivše (globalne)kompanije, tj. bivše šefice koja je trenutno u Švicarskoj i odgovorna je u jednom brandu za Centralnu Europu i Afriku…baš sam nju stavio kao kontakt osobu u apliciranju, preporuke ipak nešto znače 😉

    • cesto je jedna spika na telefonu, a cinjenice i detalji crno-bijelo na papiru su drugo…ne znam kolko put sam otisel na inteview i odma ih steral u PM, jer ono kaj su mi rekli na telefonu je bilo nekaj cist drugo kad sam se osobno pojavil tam….ne velim da je to slucaj s ovim, samo ti velim da treba provjeriti. jos uvijek ti velim da to kak se ona predstavlja ne mora biti 100% istina….sve je moguce 😉

  7. e da…zaboravio sam napisat da su me zvali iz jedne kompanije u downtownu…tražili su knjigovođe, iskustvo nije bitno, lova isto nije bila loša, ali su tražili petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak 10h…na što sam rekao da mogu subotu i nedjelju, ali ne petak i ponedjeljak…
    odgovor je bio, ah, žao nam je ipak, imamo osobu koja bi mogla raditi sve potrebne dane…

    super lokacija i dobar posao…eto…moguće je

  8. Prvi padež : TKo? Što? – Jednog dečka volim ja . 2. padež : koga ? čega ? – Nikog drugog osim njega 3. padež: Kome ? Čemu ? On o meni ja o njemu . I 4.padež; Koga ili što ? On je dio ♥ mogaa xDDD

    • opet se ne potpisujete ljudi dragi/obožavateljice još draže… 😆

      ako je upućeno meni, morat češ prvo ući u moju glavu i izbiti jednu ljepoticu iz glave…ali mislim da češ se pogubiti kad “uđeš” i vidiš koliko šema, kombinacija i planova, a ona je najdalje i neće nikako van 8)

      osim ako ti…?

      ime, nick, potpis…ne se sramiti 😉

  9. Postovanje,Kolega.

    Ja planiram za 20 ak dana doci u Canadu,tocnije milslim ici preko jedne agencije iz toronta,moram im platiit i srediti ce mi papire,ali zato necu morati izaci iz Canade 3-5 godina.
    I ja pristajem na to,ali planiram ici tamo oko Toronta,negdje Mississuaga,jer imam tamo poznanika,ali nemislim biti kod njih.

    Mene zanima,gdje i kako da najdem tu kartu od 200 eura,jer ja gdje god gledam mogu naci samo po 6000 tisuca kuna i vise,tako da mi je to cilj.

    I jos jedna stvar,ja sam ovdje student i zavrsavam prvu godinu,i stopirati cu godinu,nema kruha ovdje.

    Jos me zanima kave su tu cijene na gradjevini,i dali se moze raditi preko zime,koliku daju satnicu za pocetak.

    Hvala ti,ocekujem tvoj odogovor

  10. osobno nikog ne znam…ne tvrdim da je nemoguce, al advokat, agencija, joe blow nemre popuniti nikakve drugacije molbe i papire koje nemres popuniti sam. za to uzimaju lovu, a nema garancije da papire budes dobil.
    velim samo da treba biti super oprezan, pogotovo kad su takvi postupci u pitanju, jer ima puno prevaranata koji iskoristavaju potencijalne imigrante.

  11. Neznam sto bi vam na to rekao,
    Ali idem na ovaj nacin,jer je jedan obitelj koju poznajem tamo vec skoro 2 godine,a mi iz hrv mozemo ici na tu foru AZILANTA,jer je trenutno ovdje losa situacija i moze se otici u Canadu,ja cim bi tamo dosao dobio bi socialno i 3 mjeseca pomoc od Canade,Isao bi na tecajeve engleskoga i nakon 90 dana u Canadi dobio bi radnu dozvolu.
    Sada,koliki je to riizk neznam,ali riskirati cu

    • svako iz cijelog svijeta moze doci i traziti azil u kanadi, pa cak i oni iz usa, francuske, norveske itd. svaki covjek ce biti prihvacen, ali isto tako i debelo provjeravan.
      dakle, azilant mora dokazati da mu je zivot ugrozen u domicilu, da je nepravedno progonjen od strane drzavnih organa. u slucaju da to ne dokaze, deportiran je. u medjuvremenu zivi u neizvjesnosti. deportiraju ljude koji cak i 10 godina zive u kanadi, djeca su im tu rodjena i idu u skolu….ko god ti je to savjetoval, raspitaj se koja mu je motivacija, pogotovo ak se radi o agenciji koja naplacuje
      procesiranje….mozes si grdo sjebati zivot.
      WH je izvrsna opcija da ti se ukazu neke nove prilike kad jednom dodjes u kanadu, zakaj to ne iskoristiti?

  12. Gorane, zasto ne dodjes u Kanadu na WH kao Istrazivac? To o cemu ti pricas zvuci vrlo sumnjivo i nitko od od nas nije cuo za to. Plus se na racun lose ekonomske situacije u zemlji ne moze dobiti azil, jer bi onda cijela Afrika bila u Kanadi.

    • Ne znam baš, možda se može i dobiti azil, jer je ovo visoko korumprana zemlja (na razini somalije ili burkine faso…). Uglavnom turisticki mozes doc bez vize, a onda dodi turisticki i cim dodeš zatraži azil. Samo se dobro pripremi i istraži šta bi tvrdio kod traženja azila u Kanadi? Ako ovdje nemožeš dobiti posao jer si označen politički, vjerski, nacionalno ili na bilo koji drugi načn i ako to uspijes dokazat možda bi mogao ići s tim. Uglavnom šalji ovdje molbe za posao i spremaj te molbe trebat ce ti i spremaj odgovore poslodavaca (ako ti odgovore), pa im kaži “evo poslao sam preko 100 molbi i nigdje u Hrvatskoj nemogu nac posao jer sam označen…..” ili nešto u tom stilu. Na foru rata i političke situacje više nemože (do 1998 ja mislim da se moglo). U svakom slučaju ako misliš tražit azil dobro se pripremi. Ovo za afriku tamo 99% ljudi nema za avionsku kartu, a i nema puno putničkih aviona iz afrike za kanadu.

  13. Tako da ti, Gorane u stvari tim putem u Kanadu dolazis na pravaru, zar ne? Ne vidim zasto je to potrebno, kad postoji WH? I koliko ti traze da im platis za to?

    • Tip je možda u Hrvatskoj poslao preko 100 molbi za posao. AKo je tako i ako nemože nikako dobiti posao nakon X molbi i traženja onda oprostite… ali u pravu je tada ako bi tražio azil. Jer X molbi i niti jedna šansa – to više nije “loša ekonomska situacija” ili “kriza”.

  14. Hola explorer! Glavni si dopisnik iz Kanade. Šta je nama naša Vlada dala da imamo istraživača za urednika žurnala!

    Pozdrav iz Hrvatske

    Astralis

  15. Mozda mu je molba za posao puna pravopisnih gresaka, pa ga zato nitko ne zove ;-p
    Gle, mozda netko iz BiH ili Srbije mora pribjegavati takvim mjerama, jer nema drugih opcija, ali za ekipu iz Hrvatske, postoji WH i stvarno ne vidim razlog da se ide preko neme sumnjive “agencije iz Toronta”…

  16. Iskreno,nisam ni pogledao na WH,da bi ista trazio,
    A neki dan sam procitao da vise nema mjesta na WH,jer je sve popunjeno,
    Tako da za to vise nema opcije.
    A za ovo se nebi odlucio ili bilo sto,da nisam siguran u ovo.
    Jer kako sam i rekao jedna je familija vec tamo i dobili su odmah radnu vizu i socijalno i zdravstveno od Canade,dobili su za prva tri mjeseca po 700 dolara i jos 800 dolara za furniture,sto izadje oko 2900 dolara,i to je sigurno.

    • Kolko ja znam pise od iduce KALENDARSKE godine krecu nove prijave..znaci 1.1.2012 pa na dalje.A odakle ti ta informacija za 11. mjesec??

  17. Ja sam poslao dokumente za WH prije 15ak dana. Posli tjedan sam zvao konzulat da vidim jesu li sve primili i da li je sve uredno. Zena iz konzulata mi je rekla da su primili, ali je trenutno sve na cekanju buduci da je kvota popunjena. Rekla je da cekaju povecanje kvote, no nije znala kad bi to moglo biti ni da li ce 100% doci do toga u ovoj godini. Eto, sada predstoji samo cekati…

  18. Ramboooo….

    vidim zvijezda si u usponu….a takav ti je i tretman….hehe

    samo naprijed,blog je pravi…citam od korice do korice….

    kisi kisi

    balkanac iz zabokrecine…

    • naravno…još malo pa ću ovaj zvjezdani status početi iskorištavat i na financijskom planu hehe…

      kaj mi se pridružuješ uskoro…koliko ispita?

      kisi kisi

      balkanac iz edmontona hehe

  19. I Ima li šta novo? ja vec tjedan dana uporno klikćem na stranicu u nadi da je nesto novo napisano :/
    U međuvremenu i ja trazim (ideje za) neke poslove, zanimam se za razne kurseve ovdje koji bi mi mogli pomoći kad odem. Nadam se na proljeće da ću biti u Kanadi 😀

    • Ima nas više s istim željama – da gospodin Istraživač napiše što ima novog tamo daleko 😀

      Sad ćemo još od čovjeka i jezikovu juhu dobiti jer mu stvaramo pritiske (kao da ih već dovoljno nema)… btw, ja se isto nadam da na proljeće više neću biti na teritoriju RH! Držim fige svima s istim težnjama 😉

  20. E stvarno mislim da ti je vrijeme za novi post, ovdje su si ljudi dali oduška pa su počeli drobiti sve i svašta…..daj ti nama piši kako je tebi tamo, jesu pale kakve nove odluke? pozz

    • Slažem se s Marijom, već je fakat vrijeme za novi post!
      Svaki dan ko neki ovisnik barem pet puta provjerim dal ima kaj novo…………
      a ono…. :-c ……….

  21. Danijele super ti je blog,ja sam dugo lomio da li da idem u Kanadu i ostavim sve (faks,obitelj,prijatelji) na tu godinu dana i okušam se malo u “civilizaciji” ali sam to odgodio dok ne završim faks-ako tada bude takve prilike uopće. Puno si stvari jednostavno i praktično objasnio i približio nam malo tu famoznu ,med i mlijeko Kanadu :-D…I ja čekam novi post i zašto ne mogu čitati stare postove? Pozdrav

  22. Danijel tolko sljaka da je zapostavil internet sljedbenike…jebga, takav je kanadski zivot: kuca-poso-kuca-corka 😉

    • eto ljudi, popustio sam pod pritiskom stavio sam novi post…fakat sam vam se uvukao pod kožu haha

      jel dolazi tko u edmonton ili i dalje ostaje samo na čitanju?

  23. ja i frend dolazimo u edmonton u 2. mjesecu.
    mozes mi se javiti na djbassdrop@live.com mailom, volio bih malo popricati s tobom telefonski
    po mogucnosti ako mi mozes br ostavit ili preko skypea da se cujemo na kratko.
    zahvaljujem

  24. Prijavicu u jednoj evropskoj zemlji za azil, ali da bi bio siguran za vlastiti zivot sto mi je zaista ugrozen, zelim da budem obradjen u Kanadi ,kao treca zemlja,, osim Svicarske i Ameriko. mozete mi reci, molim vas, kakav je to postupak, koliko traje u prijavljenoj zemlji? Imam li pravo na to? ako to ne uspe, imam li pravo ostati i traziti azilzapravo u prijavljenoj zemlji za azil u Kanadi? Hvala!

Leave a comment